Spijsvertering kunnen zich manifesteren in verschillende vormen: een opgeblazen gevoel, winderigheid en abdominale spanningen. Wanneer u last hebt van spijsvertering, kunnen zich een of meerdere vormen tegelijk voordoen.

enterofytol-icone-qualite-vieDeze spijsverteringn kunnen veel hinder veroorzaken en de kwaliteit van uw leven negatief beïnvloeden. Sterker nog, het komt regelmatig voor dat mensen met darmproblemen zich afzonderen: ze weigeren deel te nemen aan activiteiten met vrienden of familie, ze zijn prikkelbaar, ze zitten slecht in hun vel en in hun kleding, … Bovendien voelen ze zich machteloos ten opzichte van hun spijsvertering, omdat het over het algemeen over chronische problemen gaat.

 

 

enterofytol-icone-sujet-tabouHelaas blijft het onderwerp taboe en durven veel mensen niet over hun spijsvertering te praten, omdat ze bang zijn om veroordeeld te worden. Er zijn ook veel mensen die er niet over praten, omdat ze het verband niet leggen tussen de verschillende signalen van spijsvertering; ze denken dat het ‘normaal’ is en dat het “wel zal overgaan”.

 

 

enterofytol-icone-alerteLet wel, er zijn enkele signalen die u zouden moeten alarmeren en waarbij verder onderzoek nodig is: als u tekenen van bloedarmoede, bloed in de ontlasting, een abnormaal gewichtsverlies waarneemt, of als er antecedenten van darmkanker in uw familie voorkomen, dan dient u zo snel mogelijk een arts te raadplegen.